Wat ruikt het hier lekker…..

Dat hoorde ik vaak in die eerste periode na de opening van mijn praktijkruimte in Renkum, al bijna 4 jaar geleden. Dat kon ook niet anders als je vanuit het niets een houten blokhuis in je achtertuin laat bouwen.

De timing was goed, het was tijd om letterlijk en figuurlijk in het licht te gaan staan met dat wat voor mij wezenlijk is in het bestaan als mens; spiritualiteit. Waarvoor zijn we hier? Wat heb ìk hier nu te doen? De ‘grote’ levensvragen waar we zo graag het antwoord op willen vinden. In mijn zoektocht naar de zin van mijn bestaan volgde ik onder andere een cursus die ik vooral voor mijn eigen plezier dacht te volgen. Ik verdiepte me twee weekenden in aromatherapie. Een mooi woord voor de betekenis van geuren in ons leven en wat ze toevoegen aan de behandelingen die ik aanbied.

Wist je dat geur en de associaties die dit bij ons oproept zich in het meest primitieve deel van ons brein bevinden? In hetzelfde deel als de vlucht-, bevries- of vechtreflex, de instinctieve reactie op schrik bij iets totaal onverwachts. Daar zijn ook je herinneringen aan geuren opgeslagen. Dit deel blijft ook bij geheugenverlies het langst intact. De geur van dat hout in het blokhuis in Renkum gaf veel mensen een prettig gevoel. Dat associeerden de bezoekers dan weer met mij en met wat ik doe in mijn praktijk. Ik gebruik geuren ook in de huidige praktijkruimte. Met de klankmeditatie doe ik wat lavendel aroma in de kamerfontein. Veel mensen ontspannen zich al wat bij deze geur. En als je dat dan ook nog koppelt aan het relaxte gevoel dat je tijdens een klankmeditatie ervaart, dan roept de geur van lavendel een volgende keer nog meer ontspanning op.

Mooi toch?